BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
MANİSA ….. HUKUK MAHKEMESİ’NE
DOSYA NO :……… E.
İTİRAZ EDEN
DAVALI : …………
VEKİLİ : Av. TALİP BABACAN
DAVACI : ………..
VEKİLİ : …………..
KONU :Bilirkişi raporuna ilişkin itirazlarımızın sunumu hk.
AÇIKLAMALAR :
Yukarıda esas numarasını belirttiğimiz dava dosyası için mahkemenizce resen seçilen bilirkişinin ……… tarihli raporuna itirazda bulunmaktayız. Şöyle ki;
Bilirkişi raporunda, ……………………..
……………………………………….
Nitekim Yargıtay HGK’nın 30.5.2001 tarih ve 2001/12-436 E., 2001/467 K. Sayılı kararına göre, “…Hemen belirtilmelidir ki, herhangi bir belgedeki imza veya yazının, atfedildiği kişiye ait olup olmadığı hususunda yapılacak bilirkişi incelemesinin, konunun uzmanınca ve yeterli teknik donanıma sahip bir laboratuvar ortamında, optik aletler ve o incelemenin gerektirdiği diğer cihazlar kullanılarak; grafolojik ve grafometrik yöntemlerle yapılması; bu alet ve yöntemlerle gerek incelemeye konu ve gerekse karşılaştırmaya esas belgelerdeki imza veya yazının tersim, seyir, baskı derecesi, eğim, doğrultu gibi yönlerden taşıdığı özelliklerin tam ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlenip karşılaştırılması;sonuçta, imza veya yazının atfedilen kişiye ait olup olmadığının, dayanakları gösterilmiş, tarafların, mahkemenin ve Yargıtay’ın denetimine elverişli bir raporla ortaya konulması; gerektiğinde karşılaştırılan imza veya yazının hangi nedenle farklı veya aynı kişinin eli ürünü olduklarının fotoğraf ya da diğer uygun görüntü teknikleriyle de desteklenmesi şarttır. Hükme esas alınan 11/06/2000 günlü bilirkişi raporunda, hangi ortamda, ne tür teknik cihazlar kullanılarak inceleme yapılıp sonuca varıldığı açıklanmamış; sadece, grafolojik ve grafometrik metotların uygulandığının belirtilmesiyle yetinilmiş; ulaşılan sonucun maddi dayanakları denetime elverişli şekilde ortaya konulmamıştır. Bu nitelikteki bir bilirkişi raporuna dayalı olarak hüküm kurulamaz. Mahkemece yapılması gereken iş, itiraza konu çek asılları ve yöntemince toplanmış karşılaştırmaya esas olabilecek nitelikteki diğer belgeler üzerinde, yukarıda açıklanan yöntem ve ilkelere uygun olarak, yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması, ortaya çıkacak uygun sonuç çerçevesinden bir karar verilmesidir. Eksik incelemeye ve yetersiz bilirkişi raporuna dayalı direnme kararı bu nedenle bozulmalıdır.”
Yukarıda açıklamış olduğumuz sebeplerle, bilirkişi raporu hüküm vermeye elverişli olmadığından, bilirkişi incelemesinin bu konuda teknik imkanları yeterli bir laboratuvarda yapılıp yapılmadığı hususunda bilirkişiden ek rapor alınması ………………. talep ederiz.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda izahı yapıldığı üzere, söz konusu bilirkişi raporunda incelemenin ……………………. dosyanın raporda belirtilen eksikliklerin giderilmesi……………………. Adli Tıp Kurumuna tevdiini Sayın Mahkemeden vekaleten arz ve talep ederiz. ………………
Davalı Vekili
Av. Talip BABACAN
E-İMZA